Suomen Historia 04/15

8,90 

Ilmestynyt: 28.8.2015
Sivumäärä: 84

Varastossa

Tuotetunnus (SKU): VM776 Osasto:

Kuvaus

PÄÄARTIKKELIT

Työtä kotirintamalla
Sotavuosina naisten oli astuttava perinteisesti miehille kuuluneisiin ammatteihin. Poikkeustilan jälkeen erityisesti teollisuuden työväen sukupuolijakauma muuttui pysyvästi, kun monet naiset jäivät työelämään.

Tikkuja tehtaasta
Suomalainen tulitikku on pieni arkihyödyke, mutta sen taustalta löytyy paitsi kädenvääntöä työturvallisuudesta myös teollisuuden ja kaupan alan Suomi–Ruotsi-maaottelu.

Varkaus – ruukista tehdaskaupungiksi
Varkaus juhlii teollisuuden 200-vuotisjuhlaa. Tarkennamme katseemme siihen, kuinka A. Ahlström Osakeyhtiö alkoi vuonna 1909 luoda ruukkiyhdyskunnasta modernia teollisuuskaupunkia.

Nostoväestä majuriksi
Jussi Rannasta tuli upseeri miespulan vuoksi, mutta vähintään yhtä hyvin hän suoriutui kuin armeijan käyneet toverinsa. Jussin jatkosotaretkellä saamme puhelinneuvontaa singon käytöstä, hörpimme arrakkia ja lemmimme Monrepos’ssa.

Kahdeksan olympiamitalin kirvesmies
Ville Ritola oli yksi lentävistä suomalaisista, joiden nostattamaa pölyä muiden maiden kestävyysjuoksijat saivat 1900-luvun alkupuolella niellä. Ritolan tarina kertoo siirtolaisuudesta, työstä, Paavo Nurmen haastamisesta, juhlinnasta ja paluusta kotimaahan.

ARTIKKELIT

Kaasua, kaasua!
Itäisen maakaasun tuontia Suomeen suunniteltiin jo 1950-luvulla. Vuonna 1973 neuvottelut tuottivat tulosta ja maakaasutoimitukset Neuvostoliitosta Suomeen aloitettiin.

Käteistä kellon ympäri
Ensimmäiset seteliautomaatit saapuivat Suomeen vuonna 1971 ja saivat osakseen niin ihmetystä kuin ihastusta.

Pokasahan kanssa Karjalaan
Yhdysvaltojen ja Kanadan taloudet alkoivat takkuilla hyvin sujuneen 1920-luvun jälkeen. Moni amerikansuomalainen näki Neuvosto-Karjalan metsissä tilaisuuden tienaamiseen.

Maantieltä raiteille
Konepajayritys Lokomo sovelsi 20- ja 30-luvuilla Fordin henkilöautoja raideliikenteeseen.

TOISTUVAT

Lennätinpostia
Historian uutisia ja erikoisuuksia

Sodan hetkiä
Autokaluston kunnossapito oli eräs sota-ajan tärkeistä tehtävistä.

Pula-aika
Valmistamme arveluttavia annoksia käsillä olevista aineksista. Tarjolla pylsyä, utarepaistosta ja suomuselvikettä kahviin.

Rikostarina
1950-luvun agenttitarina kääntyy psykologiseksi draamaksi.

Parhaat Suomalaiset
Rahan puutteelle kunnallisella ja valtiollisella tasolla täytyy välillä oikein nauraa.

Sanaristikko ja tietovisa

Lisätiedot

Paino 0.2 kg